Zde může být vaše reklama.

SBĚRATELSKÝ HIT Zájemci o eurobankovku stáli frontu až za radnici

Zájemci o eurobankovku stáli frontu až za radnici

foto: Olomouc Tourism

03. 05. 2024 - 14:06

Překvapivý tah olomoucké radnici vyšel. Pro dny oslav 20. výročí vstupu do EU zvolila zajímavost, která skutečně vzbudila pozornost - vydala speciální sběratelskou EURO bankovku s motivem olomoucké radnice a sloupu Nejsvětější Trojice. Rarita vzbudila pozornost - v první den ráno stála přes informačním centrem desítky metrů dlouhá fronta. 

Prodej nejvzácnějších bankovek z první série s číslem 1 až 100 byl omezen v počtu jeden kus na zájemce, od čísla 101 do 1000 na maximálně deset kusů. Podle  pracovnic Informačního centra dokonce někteří sběratelé vystáli dlouhou frontu dvakrát i třikrát, jen aby si mohli pořídit ještě další kus. "Zájem byl mimořádný, bylo vidět, že sběratele emise raritní olomoucké eurobankovky opravdu nabudila," uvedla Štěpánka Vebrová z Informačního centra. 

"Kolegyně to zvládly dobře, ačkoliv nápor zájemců byl především ráno po otevření opravdu velký," uvedla vedoucí Informačního centra Jitka Lučanová. "Za první den se prodalo 1130 unikátních bankovek, další jsou stále k prodeji." 

Eurobankovky v ceně 100 korun za kus jsou stále k dispozici. Pokud chcete takovou získat, stačí se vypravot do podloubí radnice. Eurobankovka se vyrábí ve Francii ze stoprocentně bavlněného papíru používaného při výrobě skutečných bankovek a obsahuje také některé ochranné prvky jako pravé bankovky – například hologram, mikrotisk či UV ochranné prvky. Zadní strana bankovek je jednotná a připomíná nejvýznamnější evropské památky, na přední straně je motiv z Horního náměstí v Olomouci.

Vydání eurobankovk není jediným příspěvkem města k oslavám EU. Už ve středu 1. května se odherál slavnostní koncert Moravské filharmonie Olomouc. Od 3. do 9. května se téma Evropy doslova promítne i na plátno kina Metropol. To totiž připravilo přehlídku, v rámci které nabídne řadu nových evropských filmů. Program přehlídky lze najít na stránkách kina https://bit.ly/kinometropol, kde zájemci mohou zakoupit i vstupenky na jednotlivá promítání.

V úterý 7. května ožije oslavami náměstí Republiky, kde budou mít návštěvníci možnost užít si koncerty buskerů, výstavu Opráski sčeskí historje i získat hlubší vhled do fungování Evropské unie díky prezentaci téměř dvacítky organizací spolupracujících s Eurocentrem EUROPE DIRECT Olomouc. Workshopy, debaty, kvízy a zábavné soutěže lidem přiblíží aktuální programy, iniciativy organizací i konkrétní podobu spolupráce, kterou nabízejí. Program na náměstí Republiky bude od 14 do 19 hodin, až do pozdních večerních hodin potom bude zábava pokračovat na Biskupském náměstí a ve Zbrojnici v rámci studentského Majálesu. Ten v Mariánské ulici představí desítky studentských organizací, na Biskupském náměstí relax zónu se spoustou workshopů a ve Zbrojnici pak hlavní program v podobě koncertů i korunovace královny Majálesu.

Podrobný program k oslavám „20 let v EU“ najdete na https://20letveu.olomouc.eu, program Majálesu na www.olomouckymajales.cz.

Další články