Zde může být vaše reklama.

Restart ligy se blíží Konečně můžeme trénovat normálním způsobem, řekl Látal

Konečně můžeme trénovat normálním způsobem, řekl Látal

foto: Petr Pelíšek

15. 05. 2020 - 12:00

Nejdelší nucená pauza v novodobé historii české nejvyšší fotbalové soutěže už se velmi pravděpodobně pomalu chýlí ke konci. FORTUNA:LIGA má restart v plánu 25. května. A profi týmy už mají za sebou dva týdny společné přípravy s omezeními, od druhé květnové dekády už můžou zase trénovat standardním způsobem. „Hráčům jsem na konci minulého týdne říkal, že toho běhání už bude méně, zase to bude hodně o taktice, budeme se soustředit na rozehrávku, presování, na to, co nám vycházelo před přerušením soutěže. Potřebujeme to trošku oživit, aby to měli kluci zase více v krvi,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Už jste mohli konečně trémovat i s kontaktem, teď už padnou další omezení. Pracuje se vám s týmem lépe? Když už se to může blížit standardu.
Konečně. Už můžeme začít trénovat normálním způsobem. Ale bohužel, pořád je zavřená šanta. To je takové největší omezení, které nás pořád docela trápí. Když je trošku chladněji, tak hráči musí cestovat ze stadionu zpocení, není to ideální. Pořád to ještě není to, na co jsme zvyklí.

Ale už jste mohli v minulém týdnu trénovat v deseti lidech a s kontaktem.
Ano, už jsme mohli hrát pět na pět, ale pořád to bylo jenom deset hráčů. Jsou to takové intervalové hry, které jsou na krátkou vzdálenost. Ale fotbal se hraje na celém hřišti, na velkém prostoru. Ale teď už to bude lepší.

Bude stačit ten čas standardní přípravy do předpokládaného opětovného startu soutěže?
Čekáme pořád na to, až to bude všechno potvrzeno, jak to dopadne. Uvidíme, co nám povolí, potřebujeme znát nějaké detaily, když se něco stane se zdravotním stavem. Ale po kondiční stránce jsme připraveni. Teď potřebujeme doladit herní stránku, tam došlo k největšímu úpadku. Pracujeme hodně s míčem, dalším krokem, které pomůže, bude to, že budeme moci být na hřišti konečně v plném počtu.

Jsou vůbec pro hráče k něčemu dobré tréninkové jednotky v malém počtu?
Samozřejmě kdyby to mělo pokračovat delší dobu, tak je to na nic. Tréninky v málem počtu hráčů jsou jiné. Dá se vymyslet spousta věcí, ale fotbal se hraje deset na deset. Je to o rozehrávce, o presinku, je nutné, aby hráči měli v přípravě i sparingpartnera, které je dostane pod tlak. Jsou to jiné věci. Ale už můžeme zase dělat to, co potřebujeme.

Bude potřeba pilovat i taktiku nebo to jsou věci, které hráči tolik nezapomněli?
K tomu se také vrátíme. Hráčům jsem na konci minulého týdne říkal, že toho běhání už bude méně, zase to bude hodně o taktice, budeme se soustředit na rozehrávku, presování, na to, co nám vycházelo před přerušením soutěže. Potřebujeme to trošku oživit, aby to měli kluci zase více v krvi.

Budou nutná i nějaká přípravná utkání? Nebo si dovede představit zase začít hrát soutěž bez nich? Hra je přece něco jiného než trénink.
Věřím, že dva tři přípravná utkání budeme mít, s tím počítám. Jsme na to nějak nachystaní. Jen čekáme na to, jak se situace uvolní. Protože pořád ještě nemůžeme do těch šaten. A ještě čekáme na nějaké pokyny od LFA, jak to bude, co a jak bude možné.

A přípravná utkání budou proti kterým soupeřům? Z první nebo z druhé ligy?
Myslím, že každý klub už má dohodnuté nějaké přípravné zápasy, stejně jako my. Tři mančafty už máme domluvené, jen čekám na to, za jakých podmínek a kdy už můžeme hrát.

Soutěž by se měla hrát v rytmu neděle – středa – neděle. Bude s tím nějaký problém? Bude nutné rozložit zátěž mezí více hráčů?
Nebude to problém, pokud budou hrát všechny týmy ve stejný den. To pak budou podmínky pro každého stejné, každý bude mít stejný čas na regeneraci. Pokud se bude hrát kompletní kolo v jeden den, není problém. Doufám, že to bude pro všechny stejné.

A rozložité zátěž na více hráčů? Nebo bude spíše hrát co nejvíce to ideální složení mančaftu, ti nejzkušenější?
Samozřejmě spoléháme na to, že máme v kádru dvaadvacet hráčů. A chystáme je všechny. Můžou přijít žluté karty, zranění, bude potřeba kádr protočit. Máme tam mladé kluky, kteří také dostanou šanci. Pracujeme tak, aby všech dvacet dva kluků bylo nachytaných, protože vím, že těžko to utáhne dvanáct třináct lidí. Program bude trošku našlapaný, my k tomu ještě máme domácí pohár. Bude to náročné.

Vy jste hrával středa neděle, jaké jsou vaše osobní zkušenosti s takovou zátěží?
Samozřejmě problém to nebyl. Ale když jsme vyhráli se Schalke Pohár UEFA, tak jsme s tím měli potíže. V poháru jsme šlapali, ale v bundeslize už to nebylo takové, bylo vidět, že šla trošku stranou. Cestovali jsme, cítili jsme to. Určitě byl v tom být rozdíl.

Hovořilo se o tom, že pro potřeby televizních stanic by mohlo být začátky zápasů ve třináct, patnáct, sedmnáct a devatenáct hodin. Byla by nějaká potíž hrát třeba v jednu? Je to nezvyklý čas.
S tím časem samotným asi žádný problém není. Ale zase už můžou potom být vysoké teploty, no a to pak nebude dobré hrát tak blízko k poledni, mnohem lepíš je to vpodvečer. Je otázka, jak to nakonec všechno bude. Ale diváci na stadionech nebudou, takže z tohoto pohledu je to to jedno. Pokud nebude vedro, tak ať se klidně hraje v jednu.

Další články