Lanýžové degustační menu

Hanácké recepty: hanácká kapustnica

Hanácké recepty: hanácká kapustnica
I při pohledu na fotku už se hromadí sliny.

foto: Martin Složil

30. 11. 2019 - 12:00

Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku tak tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče.

Dnes si připravíme poctivou hanáckou zelňačku, které dodají neobvyklý rozměr sušené švestky. S nadcházejícími chladnými dny je tato polévka jako stvořená.

Hanácká kapustnica s houbami (4 porce)

CO POTŘEBUJEME:

250 g kysaného zelí, 150 g uzeného masa, 20 g sušených hub, 100 g sušených švestek bez pecek, zakysaná smetana, 20 g hladké mouky, 3 kávové lžičky sladké mleté papriky, 1 cibule, 20 g tuku, bobkový list, lžička soli.

PŘÍPRAVA:

Cibuli nakrájíme na kostičky, dozlatova osmahneme. Do hrnce přidáme houby, uzené maso a švestky, společně ještě krátce osmahneme. Pak zaprášíme moukou a přidáme sladkou papriku. Vše zalijeme vodou a přidáme zelí, nejlépe bystročické kysané, sůl a bobkový list. Uvaříme a nakonec přidáme ještě smetanu.  

Další články