Lanýžové degustační menu

Hanácké recepty: švestková omáčka neboli trnčenica

Hanácké recepty: švestková omáčka neboli trnčenica
Švestková omáčka se výborně hodí k uzenému masu, servírujeme ji s houskovými nebo bramborovými knedlíky.

foto: Martin Složil

24. 11. 2019 - 12:00

Úrodnou Hanou proslavily nejen lidové zvyky a bohaté kroje, ale také některé gastronomické speciality. Tou nejznámější jsou určitě tvarůžky, lehký sýr z odtučněného mléka. Hanácká kuchyně toho ale nabízí daleko víc. V historie se v této oblasti jedlo prosté a jednoduché jídlo, maso si naši předci dopřávali hlavně při velkých událostech. Základ hanáckého jídelníčku ale tvořily kaše, polévky a především lahodné omáčky, ze sladkých jídel pak nejrůznější buchty a koláče. Projděte si společně s námi výběr těch nejzajímavějších receptů z Hané. 

Dnes se podíváme na jednu z nejslavnějších omáček, která se v oblasti Hané podávala velmi často a nemohla chybět například na žádné svatbě. Je ze švestek a s uzeným masem a knedlíky je prostě vynikající. 

Švestková omáčka (trnčenica)


CO POTŘEBUJEME:

Vývar z uzeného masa, švestková povidla, 80 g sušených švestek, 2 dl červeného vína, 1 dl sladké smetany, 3 kuličky nového koření, 1 polévková lžíce hladké mouky, špetka mleté skořice, 2 hřebíčky, 1 lžička citronové šťávy, 1 polévková lžíce másla, sůl, pepř. 
 

PŘÍPRAVA:

Sušené švestky přes noc namočíme v červeném víně, případně ve vodě a druhý den rozvaříme v části vývaru z uzeného masa s cukrem, hřebíčkem a novým kořením. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, kterou zalejeme rozvařenou hmotu a mícháme tak dlouho, až je omáčka hladká. Před koncem ještě přidáme do omáčky povidla s citronovou šťávou a kůrou, mletou skořici a sůl. Případně můžeme ještě dosladit. Na závěr omáčku můžeme zjemnit smetanou. Švestková omáčka se výborně hodí k uzenému masu, servírujeme ji s houskovými nebo bramborovými knedlíky. 

Další články