Lanýžové degustační menu

Hanácké recepty: zadělávaná kapusta

Hanácké recepty: zadělávaná kapusta

foto: Moje dobroty

28. 12. 2019 - 12:00

Dnes si představíme výborný recept na zadělávanou kapustu. Už jen u čtení ingrediencí a postupu při přípravě se vám budou sbíhat sliny.

Ingredience

750 gramů vepřového plecka, 1 hlávka kapusty (0,8-1 kilogram), 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, 1-2 brambory, 2-3 lžíce zásmažky, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 2-4 stroužky česneku

Postup

Nejprve si omyté a osušené maso pokrájíme na kostky, cibuli nasekáme nadrobno.

Na pánvi zahřejeme sádlo, přidáme na ni cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přisypeme maso a za častého míchání orestujeme až je hodně hnědé a opečené. Výsledek osolíme, opepříme a podlijeme malým množstvím horké vody. Pod pokličkou dusíme za občasného zamíchání doměkka.

Vodou při podlévání šetříme, až je maso měkké, nesmí být utopené ve vodě, ale jenom ležet v malém množství vypečené šťávy zahuštěné cibulí, abychom ho stále dusili, ale nevařili.

Opranou kapustu si mezitím nakrájíme na nudličky, oloupané brambory na kostky a všechno společně dáme do hrnce. Zalijeme asi půl litrem vody, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.

Uvařenou kapustu následně přidáme k hotovému masu, přidáme zásmažku, promícháme a na mírném plameni chvíli společně povaříme.

Podle potřeby můžeme dochutit solí a pepřem. Po odstavení vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Podáváme s chlebem. Dobrou chuť!

Další články