Zde může být vaše reklama.

Kdo bude na stoperu? Látal: Nahradit Jemelku bude těžké

Látal: Nahradit Jemelku bude těžké

foto: Petr Pelíšek

05. 11. 2020 - 18:41

Fotbalová FORTUNA:LIGA měsíc, jako jediná soutěž v Evropě, stála, vláda zakázala hrát. Teď už by ale mělo být všechno jinak a nejvyšší soutěž se znovu může rozjet, jen bude muset plnit ty samé podmínky, jako plnila předtím, než byla stopnuta. Kromě herního výpadku musí před restartem trenér SK Sigma Olomouc Radoslav Látal řešit ještě jeden problém. A ten zní – kdo nahradí Václava Jemelku. Opora zadních hanáckých řad totiž před měsícem odešla na hostování do zahraničí, takže stoperskou dvojici musí na Andrově stadionu složit znovu. „Vaška bude těžké nahradit, ale věřím, že to nějak zvládneme,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Před nucenou pauzou odešel z SK Sigma na hostování do Belgie stoper Václav Jemelka. Bude to pro mužstvo velká ztráta?
Byl v týmu delší dobu, všichni na něj byli zvyklí. Myslím si, že s Romanem Hubníkem si dobře sedli, těch šest zápasů spolu odehráli ve velké formě. Další věc je, že je to levák, který nám teď bude chybět. Typického leváka stopera nemáme. Je to ztráta, ale nahradit ho zvládneme, věřím, že se to podaří. Máme tam Poulola, Beneše a Štěrbu, pro jednoho z nich se rozhodneme. Vaška bude těžké nahradit, ale věřím, že to nějak zvládneme.

Je moc důležité mít v týmu levonohého stopera?
Je znát, jak je důležitý, to samozřejmě. Hlavně, pokud bychom hráli v tříobráncovém systému. Pak je velká výhoda, když tam máte leváka. Když může dát rovnou míč za obranu nebo do nohy, ve srovnání s tím, když si někdo musí nachystat balon na pravou nohu. Není to zase úplně velké omezení, ale nějaké to je. Ale Vašek v tomto bude chybět, má levou velmi dobrou, na zatažení míče po lajně, na to byl velmi dobrý.

Když budete vybírat třeba mezi Poulolem a Benešem, kde mají přednosti, co pro ně bude hovořit?
Myslím, že oba mají slušnou hru hlavou, i když tu má Beneš trošku lepší. U Poulola je lepší rozehrávka, je v ní klidnější, přece jen hrával i v záloze. Umí se pohybovat, umí převzít míč, má to v sobě. Málokdy jen ukopne míč, většinou se snaží rozehrát. Plusové body pro Beneše jsou to, že se s Hubníkem domluví česky, to je velká výhoda. To zase hraje pro něj. Každý z nich má nějaké klady a zápory. Možná je pro Beneše ještě výhoda to, že s Hubníkem už spolu hráli. K tomu Poulolo zatím za nás ještě stopera nehrál. Takže tam může souhra trošku váznout, ještě na sebe nejsou tolik zvyklí. Rozhodneme se před zápasem.

Liga měla znovu nucenou pauzu, stejně jako na jaře. Změnili jste ve srovnání s ní něco v tréninkovém procesu?
Snažili jsme se navázat týdenní cyklus tak, jako bychom hráli. Sobota a neděle bylo volno, ale v pátek jsme se snažili odehrát zápas na velkém hřišti, aby tam bylo zatížení, kluci měli míč na noze. Měli jsme v pátek těžší tréninky na velkém hřišti, aby tam byly potřebné návyky. Abychom jenom neběhali. Spíše jsme se zaměřili na herní část, na kombinace. V první pauze to bylo složitější, tam jsme byli omezení počtově, mohlo trénovat do šesti lidí, musely se dodržovat rozestupy, takže to bylo trošku složitější. Ale i nyní nám samozřejmě herní stránka chybí, zápas je něco jiného, než když hrajete mezi sebou na tréninku.

Liga se znovu rozjede sedmým kolem, po měsíční pauze. Je to něco podobného, jako by se začínalo znovu, jako start nové sezony?
Před sezonou jsme mohli hrát přípravná utkání, mužstvo jsme na něco chystali. Teď, bohužel, jdeme do soutěže jen tak, z tréninku. Přípravu jsme nehráli. Na hřišti jsme sice byli, ale přáteláky hrát nešlo. Po letní přípravě jsme měli herní stránku lépe připravenou, tohle nyní tolik vypilovat nešlo. Trénink nikdy nesplní to, co utkání.

A říkáte hráčům, aby šli do restartu na maximum, zapomněli na to, že mají nějaké body, že mají nahráno, aby náhodou třeba něco nějak nepodcenili?
Ano, jedeme od nuly. Mužstvo to tak cítí. Už minulý týden jsme dostali informaci, že se máme připravit, že už by se mělo hrát. A najednou jsme zjistili ve středu, že to nejde. Samozřejmě každý chce hrát, začala pracovat psychika. Kluci jsou rádi, že už se bude hrát. Je to hodně o hlavě. Ale do pokračování ligy půjdeme s tím, že i když máme třináct bodů, tak budeme začínat od nuly a musíme ten opakovaný začátek zase chytnout. Tak, jak se to povedlo v létě.

Co říkáte na prosincový harmonogram nejvyšší soutěže? Budou se tam hrát vložená kola.
Zažil jsem to, když jsem hrával. Takto to bylo v Německu. Můj názor je takový, že v prosinci ještě nebývá taková zima. Takže raději odehrajeme klidně něco třeba třiadvacátého prosince, dokud ještě nebude tolik mrznout. A také ještě třeba bude kde trénovat. Ne jako v lednu, to pak bude problém. Dokud to počasí umožňuje, tak ať se hraje. Na zápasy bude hřiště na hlavních stadionech dobré vždycky, ale v týdnu předtím budou všichni trénovat na umělkách. Tak to bude celou zimu.

A chystáte se, i v té kratší pauze, v lednu na nějaké soustředění v Turecku, kde jsou trávníky v pohodě?
Bavíme se o tom. Máme to v plánu, ale je otázka, jak to dopadne. Něco si naplánujete a pak se tam vzhledem k opatřením nedostanete. Ideální by bylo doma odtrénovat pět dní a pak odjet na herní stránku někam do tepla. Ale zase – vrátíme se a stejně budeme měsíc na umělce. Takže je otázka, jestli to má vůbec význam. Další problém je ten, jestli budou v té době v Turecku nějací kvalitní soupeři. Zvažujeme všechna pro a proti.

Přes zimu se tradičně trénovala hodně kondice. To nyní bude trošku jinak?
Bude to dobré spíš pro hráče, že to nemusí absolvovat. Ale je tam krátká pauza, takže hráči tolik neztratí. Když skončíme třiadvacátého, tak dostanou sedm dní volna, po nich individuální tréninkové plány, druhé začneme se společnou přípravou a je deset dní do mistráku. Hráči po fyzické stránce moc neztratí.

Čeká vás nyní Slovácko, se kterým jste, na jeho hřišti, začínali i po první pauze na jaře.
Měli jsme videopřípravu, víme, co nás tam čeká. Na Slovácku jsou vždycky těžké zápasy, je to o důrazu, o první brance. Slovácko hraje nepříjemný, jednoduchý a důrazný fotbal. Na jaře to nebyl žádný pěkný zápas, ale vezli jsme plusový bod, takže jsme, dá se říct, byli spokojení. Tam se těžko vyhrává. Nečeká nás tam nic lehkého, chtěli bychom hrát aktivně.

Jaký je aktuální zdravotní stav mužstva?
Jsme skoro kompletní. Čekáme na testy, uvidíme, jak dopadnou. Od toho se pak můžeme odpíchnout. Víte, jak to je. Něco chystáme, připravujeme se, pak hráči vypadnou, všechno se zhroutí a musí se to chystat znovu a jinak. Ale ze zdravotního hlediska je to v pořádku, všichni by měli být připraveni, jen čekáme na to, jak dopadnou testy.

Další články