Lanýžové degustační menu

Kooperativa NBL Největší radost mám z plné haly, říká Libor Špunda

Největší radost mám z plné haly, říká  Libor Špunda

foto: bkredstone.cz

16. 10. 2024 - 14:41

Po první třetině základní části Kooperativa NBL patří basketbalistům BK Olomoucko desátá příčka, v sedmi zápasech tým vyhrál dvakrát, což je méně, než touto dobou před rokem. Přesto prezident klubu Libor Špunda zůstává klidný a věří, že příští týdny přinesou výsledkové zlepšení. „Herně jsme na tom lépe, než po třetině předchozího soutěžního ročníku,“ je přesvědčený Špunda.

Před novou sezonou se v klubu hodně věcí změnilo. Projevily se v průběhu začátku sezony?

Zásadní a klíčovou změnou je, že se nám po pětadvaceti letech podařilo propojit všechny basketbalové kluby, které měly zájem o vytvoření jedné komunity. Spojili jsme BK Olomoucko, klub zaštiťující nejvyšší mužskou basketbalovou soutěž a BCM Olomouc a OSK Olomouc, které se zaměřují zejména na mládež a dětské kategorie. Spolupracujeme také s tradičním klubem Dukla Olomouc. Vytvořili jsme tak silnou basketbalovou komunitu, která patří mezi největší sportovní komunity v Olomouckém kraji.

Co vaše propojení obnáší?

Naši hráči se účastní tréninků mladých nadějí a děti s rodiči navštěvují naše zápasy. Společně se účastníme sportovních dnů na základních a středních školách, kde děti motivujeme k zájmu o sport. Oproti předchozím sezónám jsme zvýšili návštěvnost o polovinu a na domácích zápasech máme plnou halu. Děti navíc před a po zápase sportují na připravených sportovištích, což mě dvojnásob těší. Zájem o basketbal v Olomouci roste a komunita drží pohromadě.

To se ukázalo i při letošních povodních, že?

Hned po povodních jsem kontaktoval předsedu klubu v Jeseníku s nabídkou pomoci. Celá Kooperativa NBL iniciovala charitativní akci, kdy každý vstřelený koš znamenal 100 Kč pro BK Jeseník a Okresní basketbalový svaz Jeseník. Vybralo se 170 000 Kč. Morálně jsme podpořili i BK Opava a vyzvali fanoušky k pomoci s přípravou haly na povodně. Dále jsme pozvali děti z U12 na zápas KNBL, kde jim mezi první a druhou čtvrtinou celá hala aplaudovala a děti z BCM Olomouc jim předaly balíčky se sladkostmi. Během utkání proběhla další charitativní akce, při které se prodávaly speciální samolepky. Výtěžek byl věnován BK Jeseník. Snažíme se dát sportu širší význam a připravujeme další akce.

V tomto ohledu můžete být spokojený. Co ale říkáte na sportovní výsledky v první třetině základní části?

S těmi zatím nejsme úplně spokojeni, i když hra je výrazně lepší než v loňské sezóně, což mi dává naději do budoucna. Porazili jsme silné Pardubice a vyhráli v Děčíně. Poslední zápas jsme šli do prodloužení se suverénem z Písku. S výjimkou zápasu s Nymburkem, který letos disponuje velmi silným týmem, což dokazuje i v Lize mistrů, jsme hráli vyrovnaně s každým soupeřem. Osobně jsem maximalista a budu spokojený, až budeme vyhrávat všechny zápasy. Čeká nás ještě hodně práce. Co mě ale opravdu těší, je růst fanouškovské podpory. Na tribunách vidíme nejen fanoušky z Olomouce, ale i z Prostějova, Přerova, Šumperka, Mohelnice, Jeseníku a Kroměříže. Doufám, že do budoucna bude chodit ještě více diváků. Brzy budeme muset řešit kapacitu haly, což jsou ale příjemné problémy.

Další články