Zde může být vaše reklama.

Vždycky chceme vyhrát Ve čtvrtfinále to nebylo vůbec špatné, řekl Moták

Ve čtvrtfinále to nebylo vůbec špatné, řekl Moták

foto: hc-olomouc.cz

03. 04. 2021 - 10:09

Neobvyklou sezonu odehráli hokejisté HC Olomouc. Základní část jim nevyšla ideálně, ale přesto se probojovali do předkola play-off. V tom hladce vyřadili favorizovanou Plzeň. Ve čtvrtfinále už potom byla Sparta Praha nad jejich síly. „Musím poděkovat našim hráčům, kteří se v této sezoně a hlavně v závěru postavili k tomu velice čelem a vstřícně. Gratuluji Spartě, přeji jí všechno nejlepší a děkuji jí za kvalitní sérii, která určitě hráčům přinese zkušenost do dalších let,“ řekl trenér HC Olomouc Zdeněk Moták, který bude i týmu i v příštím soutěžním ročníku. „Máme smlouvu, ještě nám běží, jestli nás Erik nevyhodí,“ podotkl.

Čtvrtý, nakonec rozhodují, zápas čtvrtfinálové série se Spartou odehrála Mora opět velmi dobře-
Byl to těžký zápas, se Spartou je to vždycky těžké. Minimálně polovinu zápasu jsme byli důstojným partnerem. A hráli jsme dobře, měli jsme i šance, bohužel jsme je neproměnili a Sparta nás tvrdě trestala. Je to zklamání, ale myslím si, že jsme hráli naplno až do konce, do šedesáté minuty a že jsme si vedli celkem dobře.

Branku jste nedokázali dát, ale možností ke vstřelení gólu bylo dost.
Šance jsme si vytvářeli, mohli jsme pomýšlet na lepší výsledek. Byly to opravdu vyložené šance, ať vzpomenu Nahece nebo Kučise, to byly opravdu gólové šance. Které kdybychom proměnili … Nechtěl bych hrát na kdyby, ale proměňování šancí nás stálo lepší umístění v základní části a možná nějaký ten bod ve čtvrtfinále play-off.

Produktivita, to byl zřejmě velký problém týmu nejen v play-off.
Na sedm gólů jsme ve třech zápasech postoupili v předkole play-off. To je málo. Už jsme se s tím trápili v základní části sezony. Měli jsme průměr dva góly na zápas, trápila nás přesilová hra. Ne jen proto, že jsme měli mnoho zraněných hráčů a sestavu záplatovali a pak záplatovali záplatované. Dostali jsme se do předkola, sestava se nějakým způsobem konsolidovala, hráli jsme kompletní a hra i výsledky potom byly kvalitní. Ve čtvrtfinále to nebylo vůbec špatné.

Přesilovku pět na tři jste hráli krátce, pak ji ukončilo vyloučení. Co se přihodilo? Trest byl pro hráčskou lavici.
Samozřejmě hrajete li přesilovou hru pět na tři, následně jste vyhnáni do středního pásma, emoce pracují. Asi tam něco bylo. Ani nevím, kdo to byl. Rozhodčímu se ta situace nelíbila, ale nevím, jestli tam někdo něco křičel, nebo tam bylo nějaké bouchání do mantinelu. Bohužel jsme ztratili výhodu dvou hráčů v poli a nevstřelili jsme gól. Samozřejmě je to škoda.

V play-off je hodně emocí, strkanic, hecování, šarvátek před brankou. Ani série Mory se Spartou v tom nebyla jiná.
To je play-off. To se mydlí hlava nehlava. Jsou tam nejenom tvrdé souboje, ale jsou tam i kecy samozřejmě. Fotbalisté by se z toho, s prominutím, asi zbláznili. Ale prostě tam jsou emoce, a musíte tam dívat ne jen ty dobré emoce, ale pustíte tam samozřejmě něco i vůči tomu soupeři. A jsou tam mnohdy nepublikovatelné věci. Ale tak to je a tak to má být. A je to chlapské. My se chytneme pod krkem a raději se mastíme, než žalovat.

Jak hodnotíte sezónu?
Když bych hodnotil sezonu jako ve škole, tak základní část asi tři minus, na jedničku, možná i podtrženou, jsme hráli předkolo play-off a taková možná trojka za čtvrtfinále. Ale musím poděkovat hráčům, že bojovali, že do toho šli. Sparta byla opravdu těžký soupeř, pořád jsme bojovali, pořád jsme chtěli, to z naší strany bylo výborné. Výsledkově se nám čtvrtfinále nepodařilo, ale herně se nemáme za co stydět. Ale chceme vždycky vyhrát, proto ten sport děláme.

Mora obsadila osmé místo, berete to jako úspěch?
Víte, já jsem četl před sezonou v deníku Sport u HC Olomouc čtrnácté místo s odstupem na všechny ostatní. Ale my jsme nakonec skončili po základní části dvanáctí. To není úplně nějaké na velkou oslavu, ale nicméně předkolem a stylem hry ve čtvrtfinále je to místo zasloužené. Samozřejmě nesmíme zpychnout, ani není proč. A musíme začít pracovat, po krátkém odpočinku, na další sezoně. A chtít být pořád úspěšní. Kromě minulé sezony se nám vždycky podařilo udělat čtvrtfinále. Loni jsme měli tak kvalitní mužstvo, že by se nám to možná i nyní podařilo. Ale to tam ani nedávejte, to je spekulace.

Všechny čtvrtfinálové série skončily výhrou postupujících čtyři nula. Bylo to dáno tím, že ty čtyři týmy jsou prostě nejlepší?
Nemyslím si, že byly úplně nejlepší. Vždycky je to boj, je to fight, valí se to na plné kule. A v té závěrečné fázi asi měly nejlepší formu. Dokázaly si poradit čtyři nula, pro ně je to dobrá zpráva, můžou se chystat na další boje.

Který tým překvapil v sezoně?
Mladá Boleslav asi. Navíc se teď dostal do první čtverky, porazila Pardubice, hraje dobrý hokej. To je asi překvapení. Není překvapení Sparta, Třinec, asi není překvapení ani Liberec. Takové v úvozovkách překvapení ve v první čtyřce Boleslav, ale oni tam tu práci dělají velmi dobře.

Můžete už prozradit, jestli dojde k nějakým kádrovým změnám?
Je to brzo, ale myslím, že velké změny nebudou, Kádr je stabilizovaný. Neměly by přijít nějaké extrémní velké změny, že by třeba skončilo osm hráčů, to určitě ne.

V nové sezoně už se bude sestupovat. Bude psychicky náročnější?
Myslel jsem si, že letošní sezona bude fajn, že se budeme hokejem bavit. Ne, že o nic nejde, ale že můžeme hrát s čistou hlavou. Příští sezona bude samozřejmě těžká v tom, že se bude sestupovat. Nechci říct, že bude těžší. Bude záležet na tom, jak do ní vstoupíme, jak se vyřeší ta prekérní situace a budou moci chodit diváci, kteří by nám dneska i včera určitě pomáhali. Když budeme všichni zdraví, tak můžeme přemýšlet dát. Může ještě poslední větu?

Ano, povídejte.
Musím poděkovat našim hráčům, kteří se v této sezoně a hlavně v závěru postavili k tomu velice čelem a vstřícně. Gratuluji Spartě, přeji jí všechno nejlepší a děkuji jí za kvalitní sérii, která určitě hráčům přinese zkušenost do dalších let.

Další články