Fashion Glam Olomouc

ČOI kontrolovala sběrny. Na Olomoucku neprošlo 66% z nich

ČOI kontrolovala sběrny. Na Olomoucku neprošlo 66% z nich

27. 06. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Česká obchodní inspekce provedla v 1. čtvrtletí 2016 kontroly ve sběrných surovinách na celém území ČR. Z celkového počtu 116 kontrol zjistila porušení obecně závazných právních předpisů při 44 kontrolách tj. v 37,9 %. Na Olomoucku ale byly výsledky přímo tragické: kontrolou neprošlo 66,7% provozoven, v nichž našli kobtroloři pochybení. V rámci kontrolní akce bylo uloženo celkem 33 pokut v celkové hodnotě 118 000 korun.

V období od 1. 1. 2016 do 31. 3. 2016 bylo provedeno celkem 116 kontrol, při nichž bylo ověřováno dodržování povinností vyplývajících podnikatelským subjektům z ustanovení obecně závazných právních předpisů při poskytování služeb spojených s výkupem druhotných surovin. „Výsledky kontrolní akce prokázaly, že i přes přijatá legislativní opatření a průběžné kontroly ze strany všech kontrolních orgánů se dosud nepodařilo porušování obecně závazných právních předpisů při výkupu druhotných surovin zcela eliminovat. Proto i v dalším období bude Česká obchodní inspekce, především ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, v kontrolách pokračovat,“ řekl ústřední ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Z počtu kontrol zjistila ČOI porušení obecně závazných právních předpisů při 44 kontrolách tj. v 37,9 %. V rámci kontrol bylo 13 provedeno ve spolupráci s dalšími dozorovými orgány, z toho 7 ve spolupráci s živnostenskými úřady, 5 ve spolupráci s pracovníky České inspekce životní prostředí a 1 kontrola ve spolupráci se Státním úřadem inspekce práce.

Zjištěné nedostatky a uložená opatření

  • nejvíce nedostatků se vztahovalo k zákonu č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jehož porušení inspektoři kvalifikovali celkem 40x při 33 provedených kontrolách:
  • nejčastěji, 27x, provozovatelé sběren nedodrželi zásady poctivosti prodeje (§ 3), kdy za vykoupený sběr v některých případech vyplatili spotřebiteli až o několik desítek korun méně, než byla jeho skutečná hodnota. Mezi další porušení patřilo neposkytnutí informací o ceně (§ 12) a to v 11 případech a ve 2 případech vydání dokladu o výkupu, který neobsahoval potřebné náležitosti (identifikační údaje poskytovatele služby dle § 16)
  • zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech porušily kontrolované subjekty ve 2 případech, kdy nebyly provedeny identifikace osob, které nabízely druhotné suroviny k výkupu, a platba jim byla vyplacena v hotovosti
  • v 19 případech bylo zjištěno porušení ustanovení zákona č. 64/1986 Sb., týkající se použití neověřených měřidel
  • byl vydán zákaz používání na 24 kusů hmotnostních měřidel, která v době kontroly nebyla opatřena platným úředním ověřením.

Výsledky kontrolní akce prokázaly, že i přes přijatá legislativní opatření a průběžné kontroly ze strany všech zainteresovaných kontrolních orgánů se dosud nepodařilo porušování obecně závazných právních předpisů při výkupu druhotných surovin zcela eliminovat. Z uvedeného důvodu je vhodné v kontrolách subjektů provádějících výkup druhotných surovin průběžně pokračovat. Jako nejefektivnější se ukazují společné kontroly s pracovníky České inspekce životního prostředí, a to i z toho důvodu, že Česká obchodní inspekce se stala členem mezirezortního specializovaného týmu v oblasti sběru a výkupu kovů, jehož koordinátorem je právě Česká inspekce životního prostředí.

-age-

Další články