Zde může být vaše reklama.

Spousta tanků Na Libavé cvičilo téměř tisíc vojáků, chystali se na povstalce

Na Libavé cvičilo téměř tisíc vojáků, chystali se na povstalce

foto: Redakce

11. 10. 2019 - 12:00

Do největšího cvičení Pozemních sil Armády České republiky na Libavé Czech Lion 2019 se zapojilo téměř tisíc vojáků, z toho 130 zahraničních, s osmdesáti kusy vojenské techniky. Cvičení probíhalo v posádkách Hranice a Přáslavice, částečně v Centru simulačních a trenažérových technologií Brno a především ve vojenském újezdu Libavá.

„Cvičení Czech Lion 2019 za účasti armád států Visegrádské skupiny V4 je zaměřeno především na prověření schopností interoperability a na přípravu možného společného nasazení v zahraničních operacích," říká náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Aleš Opata a dodává, že se jedná zejména o velitelsko-štábní cvičení, které má prověřit schopnost velitelů a mezinárodních štábů velet podřízeným jednotkám bojového uskupení, společně plánovat a řídit boj a pružně reagovat na aktuální vývoj situace na bojišti.

Cvičení mělo letos oproti jiným letům  inovovaný obsah: soustřeďovalo se na problematiku protipovstaleckých operací v různých oblastech světa. „Cvičení je unikátní nejen tím, že společně cvičí příslušníci různých armád, kde komunikačním jazykem je angličtina, ale také tím, že místa velení jsou rozvinuta na několika místech zároveň a v maximální míře je využívána podpora počítačových simulací," konstatoval tiskový a informační důstojník 7. mechanizované brigády kapitán Ladislav Kabát. Do bojů se zapojily i Vzdušné síly Armády ČR, které poskytly leteckou podporu – bojové letouny L-159 ALCA a bitevní vrtulníky Mi-24.

Další články