Fashion Glam Olomouc

LEGENDA FAKULTKY Neuvěřitelných 55 let na jednom pracovním místě

Neuvěřitelných 55 let na jednom pracovním místě

foto: FNOL

27. 07. 2024 - 17:10

Olomouc – Zatímco řada lidí vymění za svou kariéru zaměstnání několikrát, porodní asistentka Marie Lamačová svázala celý svůj profesní život s Fakultní nemocnicí v Olomouci. Letos oslavila neuvěřitelných pětapadesát let v dresu největšího zdravotnického zařízení v Olomouci.

 „Dostávala jsem nabídky odjinud, ale neměla jsem ani důvod, ani chuť měnit,“ podotýká vitální dáma, která se do penze ještě nechystá. „Potřebuji společensky žít, vidět se s holkami, popovídat si s nimi nebo s pacientkami. Mohla bych dřepět doma, mám už na to věk, ale to bych nevydržela. Proto jsem moc ráda, že tu mohu být,“ dodává maminka dvou dětí a čtyřnásobná babička.

Absolvovala olomouckou Střední zdravotnickou školu Emanuela Pöttinga a po studiu nastoupila hned do fakultky. To bylo v červenci roku 1969. „Náš studijní obor byl tak trochu raritní – ženská sestra, nikoliv tedy porodní asistentka. Uměly jsme ale vlastně všechno a přestože jsem původně tíhla k porodnici, život mě nakonec přivedl ke gynekologii,“ vzpomíná. Na Porodnicko-gynekologické klinice postupně vystřídala několik pracovišť.

Začínala na lůžkovém oddělení a pomáhala dětem na svět na porodním sále. Později pečovala v nově otevřené poradně o nastávající maminky s rizikovým těhotenstvím a později v ultrazvukové vyšetřovně. Od těch dob ji pojí přátelství s MUDr. Janou Prášilovou, pro kterou byla dlouhá léta pomyslným sparingpartnerem. „Nejdříve v rizikové poradně, potom na ultrazvuku. V podstatě trvala na tom, abych byla její sestra. Dodnes si spolu voláme,“ připomíná lékařku, která měla na její profesní kariéru velký vliv.

V ambulantní části zůstala dodnes. Setkává se téměř se všemi, kteří míří na kliniku. Pracuje totiž na recepci. Ještě nedávno to bylo na plný úvazek. A samozřejmě slouží také noční služby.

 

Další články