Zde může být vaše reklama.

Táhnou olomoucké vánoční trhy?

Táhnou olomoucké vánoční trhy?
Takto to na trzích vypadalo během prvního víkendu.

foto: Lukáš Blokša

05. 12. 2019 - 09:00

Vánoční trhy, které se už tradičně konají zhruba měsíc před vánoci na Horním a Dolním náměstí v Olomouci, vzbuzují mezi návštěvníky spoustu pozitivních reakcí. Výjimkou nejsou ale ani ty negativní. Už tradičním tématem je počet stánků na obou náměstích, jejich sortiment, umístění ledové plochy, k večerům přeplněné koše.

K diskutovaným tématům trhů se letos přidalo ruské kolo

Letos přibyla nová atrakce, která návštěvníky rozdělila na dvě skupiny – ruské kolo na ploše tržnice, kam trhy zavítaly letos také poprvé.

Rozporuplné pocity z letošních trhů má i jejich návštěvnice Dominika Skálová, které se líbí kolo, ale s chutí punče spokojená není. „Já teda musím říct, že jsem velice nadšená z toho, že máme na olomouckých trzích novou atrakci, tedy ruské kolo, navíc v prostoru tržnice, kde jsou trhy také nově. Už jsem se byla projet a je to naprosto parádní, doporučuju. Co mě ale netěší, je uvadající kvalita punče ve stáncích. Jsou místa, kde mají punče výborné, bohužel ale, hlavně mezi prodejci v dřevěných boudách, mi přijde, že to není žádný punč, ale jen obarvená voda,“ řekla Skálová.

 

Já teda musím říct, že jsem velice nadšená z toho, že máme na olomouckých trzích novou atrakci, tedy ruské kolo, navíc v prostoru tržnice, kde jsou trhy také nově. Už jsem se byla projet a je to naprosto parádní, doporučuju.

Dominika Skálová, návštěvnice trhů

 

Jak letošní vánoční trhy vnímají na radnici, prozradila Markéta Záleská, náměstkyně primátora mimo jiné i pro cestovní ruch. „Vánoční trhy plní svůj účel i přes omezení kvůli rekonstrukci radnice, tedy, že lákají jako každý rok do olomouckého centra tisíce Olomoučanů i přespolních, včetně těch ze zahraničí. S tím určitě spokojená jsem, stejně jako s dalším posunem směrem k pořádku a většímu ohledu na životní prostředí, protože tradiční a oblíbené punče si návštěvníci mohou koupit do hrníčků nebo recyklovatelných kelímků. Věřím, že se z hrníčků, ať těch zálohovaných nebo svých, bude pít čím dál víc,“ usmívá se Záleská.

Pozitivně vnímá i rozšíření trhů až na tržnici. „Protažení trhů na Tržnici považuji za šťastné, ukázalo se, že to funguje. V dalším období by tam mohla být rozšířenější zábavní plocha, kterou by mohlo doplnit kluziště z Dolního. Tím by se otevřela možnost, jak trhy dále posouvat nejen ve směru k tradicím, ale i ke zlepšování komfortu pro návštěvníky na obou náměstích. Určitě v zadávacích podmínkách nové koncesní smlouvy na pořádání trhů pro další období budeme chtít zakomponovat třeba osvícení celého Dolního náměstí, nasvícení památek, více trendy gastroobčerstvení a dalších věcí.  Ale to vše si ještě budeme vyhodnocovat,“ doplňuje.

 

V dalším období by tam mohla být rozšířenější zábavní plocha, kterou by mohlo doplnit kluziště z Dolního. Tím by se otevřela možnost, jak trhy dále posouvat nejen ve směru k tradicím, ale i ke zlepšování komfortu pro návštěvníky na obou náměstích.

Markéta Záleská, náměstkyně primátora

 

Pozitivně vnímá trhy také po stránce zázemí. „Chválím i čisté a vyhřáté WC, protože i to přispívá k pozitivnímu obrazu trhů. Velmi uspořádaně působí i prostor kluziště na Dolním včetně dřevěného ohrazení prodeje stromků. Osobně jsem si trhy několikrát prošla. Pokud se vyskytnou nějaké nedostatky, pořadatel je schopný je po upozornění promptně řešit. Vylepšuje se i za chodu, včera se zdobilo chvojím ohrazení u Trojice. Takže zatím palec nahoru," uzavírá.

Trhy letos začaly 22. listopadu a program poběží do 22. prosince.

Pokud vás zajímá, jak to na nich taky vypadá, můžete se podívat v naší fotogalerii z víkendu, kdy v letošním roce olomoucké trhy začaly.

 

Další články