Zde může být vaše reklama.

Vodní ptáci zamířili do městských hnízdišť za potravou

Vodní ptáci zamířili do městských hnízdišť za potravou

foto: Lukáš Blokša

16. 02. 2021 - 15:44

Ledová zima nezaskočila jen obyvatele Olomouce a řidiče. Na studenou zimu si museli zvyknout také vodní ptáci. Těm zamrzají vodní plochy, a tak se ptáci vydali do míst ve městech, kde jim lidé nosí jídlo. V Olomouci se kačeři a kachny srocují u mostu sousedícího s kojeneckým ústavem. O víkendu jich na krmení slétlo několik desítek. Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku však upozorňuje, že se nemůžou ptáci krmit vším, co lidi napadne.

"Nejvhodnější potravou pro vodní ptáky jsou semena pšenice, loupaný oves nebo kukuřice, slupky jablek a zbytky zeleniny. V menší míře lze použít i kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo sůl, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout. Někteří odborníci nedoporučují přikrmovat vodní ptáky pečivem, ale chovatelé vodní drůbeže na to mají opačný názor," uvedl Šafránek.

Mezi ptáky, kteří se ze zamrzlých ploch přesunuli blíže do města, patří hlavně labutě velké a kachny divoké. Ojediněle se pak podle Šafránka jedná i o lysky černé, racky chechtavé, bouřní a bělohlavé, poláky velké nebo chocholačky, hvízdáky, ostralky nebo kachničky mandarínské.

Lidé ptáky krmí, ale občas o ně mají i strach

Jiří Šafránek rovněž popsal, že lidé, kteří chodí ptáky krmit, o ně často mají obavu. Třeba kvůli tomu, že dlouho sedí nehnutě na ledě. V takovém případě se lidé bojí, že ptáci přimrzli. To se ale podle Šafránka příliš často nestává.

Často se ale ornitologové setkávají s dotazy, kam mají lidé volat, když vidí zranění zvíře. Popsal jeden příklad z poslední doby. „Dobrý den, včera na procházce v Olomouci u Kojeneckého ústavu jsme si s vnoučaty všimli, že má jedna kačenka v noze zapíchnutou plechovou návnadu na ryby a nemůže chodit. Chtěla jsem se zeptat, jestli nám neporadíte na koho se obrátit v této věci,“ obrátila se na ornitology nedávno jedna všímavá paní z Olomouce.

"V podobných případech doporučují ornitologové, aby se lidé obrátili na místně příslušnou záchrannou stanici pro volně žijící živočichy," doplnil Šafránek.

Seznam záchranných stanic a jejich kontakty najdou lidé na webu.

Další články