Zde může být vaše reklama.

Unikátní testovací program v kraji skončil

Unikátní testovací program v kraji skončil

foto: Archiv

02. 05. 2020 - 06:00

V Olomouckém kraji skončilo v pátek 1. května historicky unikátní plošné testování kolektivní imunity v souvislosti s onemocněním covid-19. Původně se ho mělo zúčastnit zhruba sedm tisíc lidí, hejtmanství však zajistilo s ohledem na velký zájem dobrovolníků další tisíce testů navíc. Nakonec se tak do studie zapojilo zhruba devět a půl tisíce osob.

Odběry vzorků prováděli lékaři s epidemiology v Olomouci, Litovli a Uničově. Výsledky mají vědcům umožnit rychlejší nalezení vakcíny a pochopit, jak se virus v populaci šíří a kolik lidí nákazu prodělalo, aniž měli klinické příznaky.

„Zhruba šedesát procent všech testů jsme odebrali v Olomouci, zbytek v Uničově a Litovli. Testovala se krev přímo ze žil dobrovolníků, což nám zaručí velmi průkazné výsledky testů,“ dodal Marián Hajdúch z Ústavu molekulární a translační medicíny při Palackého univerzitě v Olomouci.

„Předběžné výsledky oznámí Ministerstvo zdravotnictví ve středu 6. května. Oproti původnímu předpokladu se kraji podařilo zařídit dalších čtyři tisíce testů. To je dobrá zpráva, protože tak odborníci dostanou relevantnější data o průběhu nákazy v regionu. Velmi děkuji všem lidem, kteří se do programu zapojili, nejen dobrovolníkům, kteří se přišli otestovat, ale i zdravotnickému personálu, epidemiologům, vojákům a policistům,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk, který se na covid-19 nechal dobrovolně otestovat mezi prvními.

Další články