Lanýžové degustační menu

NOVÝ PTAČÍ RÁJ Zaplavená pole po povodních přilákala tisíce vodních ptáků

Zaplavená pole po povodních přilákala tisíce vodních ptáků

foto: Foto: Martin Jurečka, Petr Jašek, Jiří Šafránek

18. 10. 2024 - 11:21

Letošní povodně po sobě zanechaly na střední Moravě rozsáhlá polní jezera, která přitahují stovky až tisíce vodních ptáků táhnoucích na jih. Ornitologové mezi nimi objevili i ptačí rarity, jako je například břehouš rudý, tenkozobec opačný, kulík bledý a zlatý.

Asi největší polní jezero se nachází mezi Kojetínem a obcí Bezměrov. Je skoro 2 kilometry dlouhé a půl kilometru široké. Na jeho hladině se zdržují desítky labutí a stovky kachen několika druhů včetně ostralek štíhlých a hvízdáků eurasijských.

Nepravidelně se zde zastavují početná hejna racků chechtavých a bělohlavých. Ojediněle se mezi nimi objevují i rackové středomořští a žlutonozí nebo racek černohlavý. Podmáčená pole přitahují i řadu druhů severských bahňáků, kteří zde hledají potravu – utopené žížaly. Mimo desítek čejek chocholatých zde ornitologové pozorovali jespáky obecné a bojovné, kulíky bledé a písečné. Největší radost jim ale udělala koliha velká a břehouš rudý.

Další velká polní jezera jsou na Prostějovsku u Biskupic a na Olomoucku u Dubu nad Moravou a u obce Skrbeň. Všechny tyto lokality jsou v povodí řeky Moravy.

Zdroj: Jiří Šafránek, Moravský ornitologický spolek

 

 

Další články