Zde může být vaše reklama.

Více obilí i chmele Zemědělci letos na Hané sklidili více obilí

Zemědělci letos na Hané sklidili více obilí

foto: Pixabay

10. 10. 2019 - 15:00

Vyšší úroda obilí i chmele, nižší produkce řepky. To jsou nejdůležitější výsledky letošních žní na Hané ve srovnání s loňským rokem. Z dlouhodobějšího pohledu se výnosy vrátily k průměrným hodnotám z posledního desetiletí, minulý rok totiž významně poznamenalo dlouho trvající sucho. 

Podle údajů ministerstva zemědělství Farmáři letos v Olomouckém kraji pěstovali obilí na necelých 92 tisících hektarech polí. Oproti předchozímu roku se jejich plocha zvětšila přibližně o 400 hektarů. Celkem pak zemědělci z polí sklidili 537 tisíc tun obilovin, zhruba o 10 tisíc tun víc než v roce 2018. I díky tomu by letos neměl hrozit nedostatek potravy pro dobytek. 

Sucho letos na Hané nebylo tak výrazné jako v minulých letech. I proto letos ministerstvo nepočítá s vyplácením kompenzací. Podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska by se však mohlo hovořit o kompenzacích za ztráty způsobené přemnoženými hraboši. „Zejména na Moravě v některých případech sežrali prakticky celou úrodu,“ uvedl Zdeněk Jandejsek. 

Z obilovin se v Olomouckém kraji pěstuje nejvíce ozimá pšenice a jarní jačmen. Průměrný výnos pšenice ozimé činí 6,19 tuny na hektar, což je také návrat k průměrným hodnotám z předešlých let, přičemž loni výkon této klíčové obiloviny kvůli suchu klesl poprvé od roku 2004 pod šestitunovou hranici. U řepky je produkce nižší zejména kvůli zmenšení osevní plochy, ta loni zabírala plochu 27 457 hektarů, letos je to jen mírně přes 25 tisíc hektarů. 

V Kokorách na Přerovsku na začátku září sklízeli chmel a také u něj zemědělci očekávají lepší výsledky než loni. „Po loňském špatném roce předpokládáme, že letos bude výnos zhruba o 20 procent lepší,“ řekl předseda ZD Kokory Vladimír Lichnovský. Největší pěstitel chmele v regionu očekává, že by se výnos mohl znovu vyšplhat nad 1 tunu z hektaru po loňských zhruba 700 kilogramech. 

Další články